Τρόποι χρησιμοποίησης - χρήσης των βοτάνων

Ο σωστός τρόπος παρασκευής ενός ροφήματος φαρμακευτικών βοτάνων, είναι αυτός που μας δίνει και το σωστό αποτέλεσμα για την χρήση αυτών. Παρακάτω σας παραθέτω τους δύο βασικούς τρόπους παρασκευής ροφήματος από φαρμακευτικά & αρωματικά βότανα.

Έγχυμα

Είναι το αποτέλεσμα του εγχέω. Το ρόφημα που φτιάχνεται με έγχυση, χωρίς βράσιμο δηλαδή , από φαρμακευτικά & αρωματικά βότανα αλλά και από φλούδες φρούτων. Οι εγχύσεις χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των βιταμινών και των πτητικών συστατικών των μαλακών μερών των βοτάνων και των φρούτων όπως είναι: τα φύλλα του δυόσμου , της μέντας , τα λουλούδια του χαμόμηλου , της καλέντουλας, τις φλούδες λεμονιού η του πορτοκαλιού κ.α

Τρόπος παρασκευής : Ζεσταίνουμε νερό μέχρι και τους 75°. Ρίχνουμε το βότανό μας η το αποξηραμένο φρούτο μας στο νερό σκεπασμένο για 10’ και έπειτα σουρώνουμε.

Αφέψημα

Έψημα είναι το οτιδήποτε βραστό. Το αποτέλεσμα δηλαδή του βρασμού μέσα σε νερό διάφορων φυτικών φαρμακευτικών ή αρωματικών ουσιών. Το αφέψημα χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των θρεπτικών συστατικών των φυτών κυρίως από τα σκληρά τους μέρη όπως: τις ρίζες, τους φλοιούς, και τους σπόρους.

Τρόπος παρασκευής : Βάζουμε το βότανό μας μέσα στο νερό και το βράζουμε για 10’ – 15’ και έπειτα σουρώνουμε.

Βάμμα

Η ονομασία προέρχεται από το ρήμα βάπτω που σημαίνει βυθίζω. Είναι το υγρό στο οποίο βυθίζουμε κάτι με αποτέλεσμα το υψηλής συγκέντρωσης εκχύλισμα βοτάνων η αποξηραμένων φρούτων . Κυρίως χρησιμοποιείται καθαρό οινόπνευμα αλλά και πρώτη στάλα από τσίπουρο.

Τρόπος παρασκευής : Βαφτίζουμε στην αλκοόλη το υλικό μας σε αναλογία 1/3 η 1/4 ( βότανο/ αλκοόλη ) και το αφήνουμε για ένα μήνα περίπου να κάνει την εκχύλιση. Έπειτα σουρώνουμε και φυλάμε σε σκούρο μπουκάλι για περίπου 2 χρόνια σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Συνεργαζόμενες Εταιρείες