Τι είναι η πρωτεϊνη και ποια τα οφέλη της

Ο ρόλος της πρωτεϊνης στον οργανισμό μας

Οι οργανισμοί γενικά, χτίζονται από χημικές ενώσεις όπως του άνθρακα με το υδρογόνο το οξυγόνο και το άζωτο, οι οποίες ονομάζονται οργανικές ενώσεις. Οι οργανικές ενώσεις που συναντάμε στα κύτταρα μας, είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα νουκλεϊκά οξέα και τα λιπίδια. Ένα από τα βασικότερα συστατικά για την υγιή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι και οι πρωτεϊνες. Οι πρωτεϊνες είναι μόρια μεγάλου μοριακού βάρους και αποτελούν συστατικά για την δόμηση των μεμβρανών του κυττάρου.

Η βασική δομή της πρωτεΐνης είναι μια αλυσίδα αμινοξέων που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Τα αμινοξέα, είναι απαραίτητα για την σύνθεση των πρωτεϊνών. Τα αμινοξέα δεν μπορούν να συντεθούν όλα στο σώμα, οπότε πρέπει να τα πάρουμε από τις τροφές μας. Κάποια από αυτά, τα ποιο βασικά αμινοξέα είναι: ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη. Οι πρωτεϊνες, είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά των μυών. Κάθε ενεργό κύτταρο στον οργανισμό μας αλλά και όλα τα υγρά του σώματος μας, εκτός από τη χολή και τα ούρα, περιέχουν και πρωτεΐνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 20 διαφορετικά αμινοξέα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του. Οκτώ από αυτά τα αμινοξέα είναι τα πιο απαραίτητα.

Η πρωτεΐνη στα τρόφιμα μας όταν έχει τα απαραίτητα αμινοξέα, καλείται πλήρης πρωτεΐνη. Εάν δεν παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα είναι ελλιπής πρωτεΐνη. Γενικά οι πρωτεΐνες ανάλογα με την μορφής τους διακρίνονται σε ινώδεις πρωτεΐνες και σε σφαιρικές πρωτεΐνες. Επίσης με κριτήριο ακόμη τη λειτουργία τους διακρίνονται σε δομικές και λειτουργικές. Υπάρχουν πρωτεΐνες ζωικές και φυτικές. Οι φυτικές πρωτεΐνες, υπάγονται στις μη ολοκληρωμένες ενώ οι ζωικές συγκαταλέγονται στις πλήρης.

Η ημερήσια δοσολογία πρωτεΐνης για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι 0,8 γρ ανά κιλό βάρους. Τα ψάρια το άπαχο κρέας, τα αυγά και τα μανιτάρια, είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά που περιέχουν πρωτεΐνη, θα πρέπει να μαγειρεύονται με διάφορους συνδυασμούς για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε την πρωτεΐνη τους.

Γενικά οι πρωτεΐνες, ζωικές οι φυτικές, συμβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό με τα παρακάτω οφέλη :

• Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και βοηθάνε στην απώλεια βάρους

• Συμβάλλουν στην ρύθμιση του σακχάρο

• Γραμμώνουν το σώμα

• Αυξάνουν την μυϊκή μάζα

• Βοηθάνε στην αποκατάσταση των τραυματισμών

• Βοηθάνε στην δίαιτα

• Συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών

• Βοηθάνε στο χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος

Συνεργαζόμενες Εταιρείες